3+1 mesés tipp, hogyan használd a kütyüket a magyar nyelv megőrzésére

Laptop előtt ülő kisgyerekek, apu okostelefonját tapizó babák, tablettel játszó csöppségek – egyesek ünneplik a technika fejlődését, mások berzenkednek, mondván a kicsiknek még igazi játékok valóak.
Egy biztos; ha már egyszer rákaptak, nem lehet elvenni tőlük. Úgyhogy inkább összeírtam, hogyan segíthet gyermekednek a modern technika – ha már használja, legalább használja jól!

A 21. századot taposva manapság nem ritka, hogy kicsi gyerekeket is lát az ember okostelefonnal, tablettel a kézben, vagy azt vesszük észre, hogy a tévé, a számítógépes világ és az internet már teljesen természetes módon épül be az életükbe.
Éppen ezért sokan ellene vannak, hogy a technikai fejlődés ilyen mértékben magába szippantsa a gyermeket, számos családban tabuként kezelik a televíziót vagy a számítógépet, ám csalárdság teljesen kizárni ezeket a technikai vívmányokat az életünkből!

Természetesen fontos, hogy odafigyeljünk a kütyük használatára: szabjunk meg, hogy mennyit lehet vele játszani és olyan beállításokat használjunk, melyekkel a gyermek nem tévedhet durva, kulturálatlan vagy pornográf weboldalakra.

Amennyiben viszont ezt a felelősséget letudtuk, a televízió, okostelefon, internet mind-mind használható a gyermek ismeretszerzésének elősegítésére is, esetünkben akár, a magyar nyelv elhajítására, fejlesztésére, megőrzésére is.

1. Mesehallgatás
Kezdjük talán a legegyszerűbb formával, a hallgatásos tanulással.
Dalokat, meséket hallgatva a lurkó a saját fantáziáját használja, hogy a hallottakhoz a képi világot is hozzáadja. Ezzel nem csak a nyelvet, de egyidejűleg a képzelőerejét, kreativitását is fejleszti. Természetesen egy CD, MP3 vagy más formátumú hangfelvétel nem helyettesíti a szülő által felolvasott esti mesét, de van egy nagy előnye: nem csak a szülőktől, hanem más emberektől is hallja a magyar nyelvet, tehát nem csak egyféle kiejtést tanul meg.
Előfordul például, hogy a külföldön élő szülőknek már kis akcentusa van, vagy mindkét szülő Magyarország ugyanazon területéről származik, így a gyermek csak egyfajta dialektust ismer. Pedig annyira szép és gazdag a magyar nyelv!
A dalok, mondókák hallgatása azért is előnyös, mert ritmusos, rímes – akár a mese is lehet az – és így a kisember megszokja a magyar nyelv ritmusát is.

2. Mesenézés
A következő lépcsőfok a mesenézés. Ekkor a gyermek már készen kapja a képi világot, a fantáziáját nem veszi annyira igénybe, de a hallgatásnál felsorolt előnyök mind érvényesülnek.
Olyan családoknál, ahol kevés a kapcsolat a magyar nyelvvel – például mert nincs a közelben magyar játszóház, program és az anyaországba is ritkán látogatnak – akkor különösen fontos lehet magyar meséket nézni.
3. Meseolvasás
Amikor a gyermek már tud írni és olvasni is, akkor a modern technika e-mailek írására, chatelésre, a Skype használatára is rendelkezésére áll. Sokszor említettem már, hogy ezek mind segítségére vannak a magyar nyelv fejlesztésében, hiszen a nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal való virtuális kommunikáció naprakészen tartja és fejleszti a nyelvtudást.
Sőt, még hozzá is ad a tanultakhoz!
Hogy mit? A chatelés világában használt rövidítéseket, pl. vok (vagyok), h (hogy), oan (olyan), vagy szlengeket.
Bár sok szülőnek a hideg futkos a hátán az ilyenektől, de ne ítéljük el teljesen: ez is része az a nyelvtudás aktualitásának.
Jó, mert az ifjonc megtanulja, hogy a magyar nyelv is sokféle lehet, ám arra is oda kell figyelnie a szülőnek, hogy ne csak ezeket tanulja meg, hanem azért helyesen, rendesen is tudjon írni magyarul.
Ide tartozhat a blog írása is, a gyermek ilyen úton is tarthatja a kapcsolatot a magyar ismerőseivel, családjával, és egyúttal gyakorolhatja a magyart.
Egy további korszerű találmány, az e-könyv segítségével is okosodhat a gyerek.
Ha nem tudtok magyar könyvekhez hozzájutni – például mert a befogadó országban nem lehet kapni és Magyarországgal is kevés a fizikai kapcsolatotok – akkor ez a megoldás a legelőnyösebb a magyarul írt könyvek, versek, mesék megismerésében, hiszen az elektronikus betűket is ugyanúgy fogadja be a gyermek, mint a papírra írottakat.

+1 Mese…?
Nem utolsó sorban említsük meg, hogy az okostelefonokat nem véletlen hívják okostelefonnak!
A telefonáláson túl sok mindenre jók – például nyelvtanulásra is.
Léteznek már olyan applikációk, alkalmazások, amelyek játszva tanítanak.
Ilyet már magyarok is fejlesztettek, a Learn Invisible például kezdő nyelvtanulóknak nyújt segítséget játékos formában: kis képeket mutat, a nyelvtanulóknak pedig ebből kell kitalálniuk az adott szót.
Ha ez mégsem megy, megnézhetik a szó részeit, vagy akár az egész szót is.
Van olyan funkció is, ami kimondja a szavakat, vagy ahol magyarról angolra kell fordítani.
Az iPhone-ra készített appot itt tudod letölteni: http://learninvisible.com/
Ha eddig nem lettél volna meggyőzve korunk elektronikus eszközeinek hasznosságáról, akkor reméljem, hogy most már nem vagy teljese ellene a tévé, számítógép, internet vagy okostelefon ésszel való használatának.

Az OLÉ Klubban segítünk, hogy gyermeked is ugyanúgy szeresse az anyanyelvét, ahogyan te

36 hangosmese + 23 mese = 59 új fajta izgalmas, de mégis érthető mese a gyermeked számára! Állatmesék, tündérmesék, láncmesék, kicsiknek és nagyoknak!

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz?

Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Kövess minket

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.