Mesés nyelvtanulás: 3 érv, hogy miért mesélj a gyermekednek

Most, a nyári szünetben egy gyerek sem akar a tanulással foglalkozni. Érthető: te is rosszul viseled, ha a jól megérdemelt szabadságod alatt munkával zargatnak, ugye? De szerencsére rengeteg módja van annak, hogy játékosan fejleszd gyermeked nyelvtudását – például mesékkel…

„Az élet nem csak játék és mese!” – szoktuk gyakran mondani a Hupikék Törpikéket idézve.
Pedig a gyerekek számára az élet igenis játék és mese – ez készíti fel őket ugyanis a Való Világra, a nagybetűs Életre.

Ha külföldön éltek és gyermeked nem magyar környezetben tölti mindennapjait, akkor pedig különösen fontos a mese, hiszen alapvető pozitív hatásai mellett az anyanyelv elsajátításában is igazi kincsesbánya.

  1. A mesék a Jóra nevelnek

A mesék kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyermekek érzelmi, szellemi és erkölcsi fejlődésében.
Éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni a mesélést gyermekeiknek.

Akár már az anyaméhben úszkáló picinek is lehet mesélni: a magzatot körülvevő hangok és benyomások már ekkor hatnak. A ringatók, verses mondókák a még beszélni nem tudó gyerekek figyelmét is felkeltik, a beszéd, a hangzás, a ritmus az, ami érdekes számukra. Persze ez nálatok valószínűleg már nem aktuális, de hátha terveztek még tesót:)

Nagyobb korban pedig a mesék cselekménye vezeti be a gyerekeket a különféle helyzetekbe, és érzésekbe (izgalom, vidámság, harag, szomorúság). Fejlesztik az empatikus képességet, tanulságaikkal, egyszerű, sablonos karaktereikkel segítenek a Jó és a Rossz felismerésében, és a helyes út megtalálásában, hiszen a jók mindig elnyerik jutalmukat, míg a rosszakra mindig büntetés vár.

Segít felismerni azt is, hogy az emberek különbözőek lehetnek, de ettől még egyformán értékesek: a szegény ember legkisebb fia is lehet ugyanolyan sikeres, mint a sárkányt legyőző királyfi.

  1. A mesék segítenek leküzdeni a honvágyat

Új országban új életet kezdeni nem csak számodra hatalmas változás, hanem gyermekednek is. Ő is fél az újtól, neki is hiányzik a régi otthona, és barátai, de megnyugtathatja, hogy a mesék főhősei is hosszú, viszontagságokkal teli utazásokat tesznek meg, melyek során különféle akadályokat kell leküzdeniük. Ez könnyen párhuzamba állítható a honvággyal, az új környezetbe való integrálódással és nyelvi nehézségekkel küzdő gyermek helyzetével, segítve ezzel a feloldást.

  1. A mesék magyarul, magyarságra tanítanak

Ugye azt már mondanom sem kell, hogy ha magyarul mesélsz gyermekednek, azzal fejleszted a nyelvtudását és bővíted a szókincsét?
De ezen túl a klasszikus magyar népmesék abban is segítenek, hogy megismerje a saját gyökereit és kultúráját is, a csak rájuk jellemző, máshol nem fellelhető sajátosságoknak köszönhetően. Ezek a magyar nyelv elsajátítása során is fogódzókat jelenthetnek, a máshol meg nem jelenő szófordulatok, jellegzetes szólások, vagy közmondások árnyalják a nyelvtudást. A már egészen kicsi kortól mondott, magyar nyelvű mesék útján a gyerekek megszokják a magyar nyelv hangzását, amit külföldi környezetben oly nehéz hallani. Ezen túlmenően pedig a mesékhez társított pozitívumokat (új történetek megismerésének élménye, a fantázia használata, a mesélő szülővel átélt bensőséges pillanatok) a magyar nyelven hallott történetek miatt ehhez a nyelvhez köti majd a gyermek, így sajátos kapcsolata alakul ki anyanyelvével – talán még pozitívabb is, mint anyanyelvi környezetben élő társainak.

A mese jó, a mese szép, a mese kell a gyermekeknek: hagyd, hadd pihenjen a nyáron, ne tanítsd, de mesélj neki!

Tetszett? Oszd meg!

Tetszett ez a tartalom? Küldd meg ismerőseidnek is:

Facebook
Pinterest
Email

Vélemény, hozzászólás?

Kérdésed van?

Ha van kérdésed az egyik programunkkal, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi módokon:

Kövess minket

Online Élménymese Klub

Egy közösséget keresel ahol értéknek tekintik a magyar népmeséket? Sok mesét ismersz, de még többre vágysz? Hiányoznak a népmese kihívás alatt megszokott hangos mesék gyermekednek? Íme, itt a népmese kihívás folytatása. Figyelem! Csak meserajongóknak és mesés élményekre vágyóknak! Ez a magyarra hangolva mesés esszenciája, amit Online Élménymese Klubnak neveztünk el.